Keuze Gevelsteen Livinghome

Dit wil je niet meemaken! Een team van ervaren bouwvakkers hebben een hele dag façadesteen gemetst als de bouwheer eens komt kijken. De donkergrijze steen blijkt een heel ander effect te hebben dan vooraf gedacht.

“Twee keer heb ik het deze maand telefoon gekregen van mensen die hun gevelsteen niet mooi vinden”, zegt Sofie Duerinckx, werfleider bij LivingHome. “Het is die eerste indruk die hen overvalt. Toch vraag ik hen niet te wanhopen. Het is dan nog niet gevoegd. Die afwerking is bepalend voor de aanblik van je huis.”

Als sleutel-op-de-deurfirma neemt LivingHome vooraf uitgebreid de tijd om alle keuzes goed af te wegen. Want de kleur van je muren, die is helaas niet zo makkelijk te veranderen. De keuze van gevelstenen is heel persoonlijk. Vandaar dat er zo veel verschillende kleuren zijn. Sofie geeft toekomstige bouwers graag enkele tips, vanuit haar jarenlange ervaring.

1. Donker of licht?

Als je LivingHome de bouw van je droomwoning toevertrouwt, nemen we vooraf zowat alle beslissingen over de materialen. Enkel zo kunnen we een 100% muurvast budget garanderen.

Afhankelijk van het initiële bouwbudget, voorziet onze bouwexpert een ruime budgetwaarde voor de stenen. Binnen dit bedrag doet LivingHome suggesties. Die kan je in een bouwspeciaalzaak gaan bekijken.

2. Ga op ontdekking

Bij de bouwmaterialenhandel hebben ze een stalenwand, maar die vierkante meter zegt weinig. Neem daarom de tijd om een kijkje te gaan nemen bij huizen die met dezelfde steen zijn opgetrokken. “De leveranciers waar LivingHome mee samenwerkt, hebben referenties ter beschikking, dus maak er zeker gebruik van”, zegt Sofie.

3. Let op de verschillen

De afwerking van de stenen kan bij elke woning anders zijn. “Mensen zien bij het referentiehuis bijvoorbeeld gelijmde stenen. Heel mooi, maar ook duurder dan gevoegd metselwerk. Het effect is dan ook anders.” Toch verliefd op de gelijmde variant? Bespreek dit tijdig en hou zeker ook rekening met de meerprijs.

4. Denk aan je omgeving

Een grote boom aan de noordzijde van je huis? Dan is een witte steen of gevelbepleistering in crepi geen te best idee. Het risico bestaat dat ze al snel groen zullen worden. Denk dus ook op lange termijn. De bouwexperten van LivingHome begeleiden je graag doorheen je keuze, en denken mee over de oriëntatie en andere bepalende factoren.

5. Wat staat op de technische fiche?

Sommige stenen nemen meer water op dan anderen, en kunnen daardoor verkleuren. Hoe poreus een steen is, ontdek je op de technische fiche in de bouwhandel. Hoe hoger de densiteit, hoe sterker ze zijn. Ook het formaat lees je op de technische fiche. Als jouw bouwplan rekening houdt met een bepaalde maat, moet je je hieraan houden. Anders wordt het voor de metser een lastige klus om de ramen en deuren de juiste maten te geven.

6. Wachttijden van bakstenen

En dan vind je de steen van je dromen binnen het vooropgestelde budget, en net dan blijkt die pas na 7 maanden beschikbaar te zijn. “Dat gebeurt helaas regelmatig”, beaamt Sofie. “De steenfabrikanten bakken elke kleur maar in beperkte oplage en hebben niet van elke type veel stock. Hierdoor kan de wachttijd oplopen. Dan sta je natuurlijk voor de keuze: wachten of een alternatief zoeken. Vaak levert ‘plan B’ ook een prachtig resultaat op.”

7. Wanhoop niet na de eerste metseldag

En dan is het zo ver: de eerste muren verrijzen. Maar wat als de wanhoop je om het hart slaat? “Dat is niet nodig”, stelt Sofie mensen regelmatig gerust. “De ‘look’ van je huis zal drastisch veranderen van zodra het gevoegd is. Ik kreeg pas nog een berichtje van een dame die ik ook moest geruststellen: ‘Sofie, het is keimooi nu!’. Fijn om te lezen dat ze blij is met het eindresultaat natuurlijk, want dat is ons doel.”

8. Ervaren metsers weten wat te doen

Het is geen dingetje van metsers, maar wel bittere ernst: ze halen enkele stenen van het ene pak, en dan weer van het andere. Ze gooien slechte stenen weg, en selecteren tijdens het werk de juiste steen op de juiste plaats. “Dat doen ze om verschillende loten goed door elkaar te mengen. Doe je dit niet, dan riskeer je een vlekkerig resultaat. En dat krijg je met voegsel niet opgelost.”
De vakmannen van LivingHome kennen hun vak door en door, en husselen de loten vlot door elkaar voor een mooie gevel.


Wie met LivingHome bouwt, is in elke stap verzekerd van de professionele opvolging door de projectleider. Met deze expertise onder je vleugels maak je vooraf gefundeerde keuzes, en kan je met vertrouwen de bouw van je droomhuis tegemoet zien.


Wil je meer info over bouwen met LivingHome?