Blog Juli

Kiezen voor een nieuwbouw is nog altijd één van de meest geliefde keuzes wanneer men op huizenjacht gaat. Wanneer je kiest voor het bouwen van een sleutel-op-de-deur woning, zijn er verschillende fases in het proces. Ben jij klaar om te gaan bouwen? Deze stappen helpen je op weg.

Wanneer je begint aan het proces van een nieuwbouw, dien je verschillende stappen te doorlopen. Denk hierbij aan een afspraak met de bank, de keuze van de bouwgrond, een ontmoeting met een bouwadviseur, etc. Van het doorbladeren van een catalogus tot het betreden van jouw droomhuis, het is een rijke route. Om ervoor te zorgen dat je gestructureerd aan jouw bouwproject kan beginnen, hebben wij de verschillende stappen op een rijtje gezet.

Informeer jezelf

Vooraleer jouw bouwplan van start kan gaan, is het belangrijk om te weten wat je wil. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te informeren. Vraag daarom eens een catalogus aan. LivingHome heeft een inspiratieboek waar je talloze ideetjes kan opdoen. Daarnaast kan je ook een kijkwoning bezoeken tijdens de regelmatig georganiseerde opendeurdagen. Zo biedt LivingHome de mogelijkheid om iedere zondag hun kijkwoning open te stellen. Leer het bouwbedrijf kennen, de type woningen die ze hebben, de bouwprijzen, het lastenboek, etc. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Bepaal jouw budget

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat jouw budget is om te bouwen. Wanneer je een afspraak maakt bij de bank. wordt er rekening gehouden met het spaargeld en de leencapaciteit. Houd er rekening mee dat het mogelijk is om 90% van het totale bedrag te lenen. Daarnaast is het met de nieuwe wetten mogelijk om 100% van de BTW te financieren tegen 50% wat het voorheen was. Natuurlijk blijft het quotum op 90% staan, maar de BTW-winst levert je zo al geld op!

Bouwgrond

Nu je weet wat je wil en wat je precies kan lenen, is het tijd om op zoek te gaan naar een bouwgrond. Het kan een complexe onderneming zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Houdt rekening met de stedenbouwkundige voorschriften en de ligging. Laat je goed informeren door de makelaar.

Ontmoet jouw bouwadviseur

Wanneer je jouw budget weet en een bouwgrond hebt gevonden, kun je een afspraak maken met een bouwadviseur. Deze stap is essentieel bij het beoordelen van het bedrijf. Ook bij LivingHome kan je terecht voor een kennismakingsgesprek met één van onze experten. Een goed bouwbedrijf zoals LivingHome zal niet enkel een goede reputatie hebben en antwoord kunnen geven op jouw vragen maar zal ook de Breyne-wet en het Charter van de Woning-en appartementsgebouwers respecteren.

Wanneer het gesprek goed is verlopen, zal er een afspraak gemaakt worden met de bouwadviseur en de architect om een voorbereidend project uit te voeren. Vaak wordt er dan een studieovereenkomst gepland om tot een nauwkeurige prijsopgave te komen.

Voorlopige en definitieve oplevering

De oplevering van een nieuwbouwproject vindt vaak in twee stappen plaats. Zo is er vaak een voorlopige en definitieve oplevering. Tijdens de voorlopige oplevering worden de werken bevestigd en wordt er nagegaan of het resultaat overeenstemt met de plannen. Het kan dus worden gezien als een soort controle. De definitieve oplevering is de definitieve goedkeuring van het werf door de eigenaar. Hierbij zijn alle zichtbare gebreken reeds geconstateerd tijdens de voorlopige oplevering en uiteraard ook meteen verholpen. Jouw nieuwbouw is nu volledig klaar, dus tijd om te genieten van jouw droomhuis!

Contact

LivingHome behoort tot de LivingWood groep met meer dan 20 jaar ervaring. Dankzij deze jarenlange ervaring in de woningbouw, zijn wij een betrouwbare partner om jouw bouwproject te realiseren. Wil jij graag weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw budget? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.