Pieter Jan Elize Nieuwbouwwoning Op Het Platteland 1

Pieter-Jan en Elize:
Van de Zweedse waterkant naar een nieuwbouwwoning op het platteland

“Binnen de vierentwintig uur hadden we onze grond gekocht.”

Prettige verrassingen en onverwachte wendingen zijn hun dingetje wel. Pieter-Jan en Elize leerden elkaar kennen aan de waterkant in Zweden. Intussen zijn ze enkele jaren verder, en is het jonge koppel pas verhuisd naar hun nieuwbouwwoning, die LivingHome met zorg realiseerde.

Systeem- en netwerkbeheerder Pieter-Jan is 35, en hij droomde al een tijdje van een eigen huis. “Ik wachtte enkel nog op de juiste partner. Tot zij plots met haar kajak langs mij kwam varen, op een Zweeds meertje. Het was de muggenspray die haar in mijn richting deed kijken.”

Pieter Jan Elize Nieuwbouwwoning Op Het Platteland 2
Pieter Jan Elize Nieuwbouwwoning Op Het Platteland 3

Nieuwe voordeur

En ‘zij’, dat is Elize, net 30 geworden. “Zeer toevallig dat we elkaar net daar tegenkwamen. Ga op reis, ik kan het iedereen aanraden”, lacht ze gul.

“Ik kreeg pas een nieuwe voordeur, letterlijk en figuurlijk. Toen we elkaar leerden kennen, had Pieter-Jan zijn woonplannen redelijk concreet voor ogen. Hij wilde in zijn thuisdorp blijven, of toch in de nabijheid ervan. Voor mij maakte het niet zo veel uit. Ik ben van Heverlee, maar had ook al in Gent gewoond. In België is niets heel ver, vind ik.”

“We wilden vooral een grote grond”, zegt Pieter-Jan. “Maar vaak hoorde er dan een oud huis bij dat we moesten slopen. Tegen die kost en last zagen we wel op. En toen kwamen we deze grond tegen, als deel van een verkaveling van vier. Binnen de vierentwintig uur was het geklonken.”

Last-minute kelder

Ook het ontwerp van het huis ging heel vlot. “We stonden al wat verder in ons proces, omdat we al verschillende afwegingen hadden gemaakt. Op dat elan gingen we verder, samen met Joren van LivingHome. Dat ging ook heel vlot en snel. Hij begreep heel goed waar we naartoe wilden, en zijn berekening lag in lijn met ons budget. LivingHome kreeg onze ‘go’!”

De bouwaanvraag werd ingediend, en in oktober 2021 ging de spade in de grond. Sneller dan voorzien. “De stabiliteitsingenieur raadde toch een kelder aan in plaats van gewone funderingen. Maar omdat de buren tegen onze kelder aan zouden bouwen, moest de onze er eerst in. LivingHome zag het zitten, en de race tegen de tijd startte. Eind oktober was de kelder klaar, en een maand later zijn onze buren begonnen.”

Pieter Jan Elize Nieuwbouwwoning Op Het Platteland 5

.

Pieter Jan Elize Nieuwbouwwoning Op Het Platteland 4
Pieter Jan Elize Nieuwbouwwoning Op Het Platteland 6

.

Pieter Jan Elize Nieuwbouwwoning Op Het Platteland 7

Geduldige werfleiding

De berg stenen en de steigers kregen stilaan de vorm van een woning. Pieter-Jan vertelt: “Ik kon me er tijdens het bouwproces weinig bij voorstellen. De lichtinval was nog niets door de stellingen, en de ruimtes waren nog donker en grauw”. Net als alle bouwers waren ze er niet altijd gerust op. “We zijn in de tuin bezig geweest met koordjes uit te zetten, om de grootte van de ruimtes daadwerkelijk te zien”, zegt Elize. Maar eens de bouw gepleisterd was, waren ze overtuigd.

De werfleider van LivingHome speelde ook een belangrijke rol voor Pieter-Jan en Elize. Op Sofie konden we elke uur van de dag, week na week, een beroep doen. Stuurden we een vraag per mail, dan antwoordde ze bijna onmiddellijk. Ze stelde ons gerust of zocht naar oplossingen. Geen vraag was voor haar een stomme vraag”, zegt Elize. “Voor ons is bouwen een eenmalig proces, en daar had Sofie respect voor. Ze gaf altijd geduldig feedback. Ook voor de oplevering ging ze het hele huis mee rond, om details te bekijken en vragen te beantwoorden. Voor je terug beneden bent, zijn er al een aantal zaken opgelost. We zijn uitermate tevreden over de samenwerking met Sofie en met LivingHome.”

‘Geen onvoorziene kosten’

Als dertigers zijn Elize en Pieter-Jan momenteel omgeven door bouwverhalen van vrienden. “We hebben dezelfde smaak, gelukkig. Ik zei wel op voorhand dat ik geen grijze vloer wilde. En wat is het geworden: een grijze. Maar hij past wel supergoed bij de keuken.”

“We hadden bijvoorbeeld geen onvoorziene of extra kosten. Een opsteker ten opzichte van anderen, merken we nu. Zo was er tijdens een heftige storm een pas gebouwde terrasmuur omgewaaid op onze werf. ‘Da’s balen’, zei Sofie, ‘maar vooral een extra kost voor LivingHome.’ En de muur werd netjes opnieuw gebouwd.”

Pieter Jan Elize Nieuwbouwwoning Op Het Platteland 8

En dan de belangrijkste vraag: gaan ze zich hier thuis voelen?

“Ik alleszins”, zegt Pieter-Jan. “Elize heeft misschien nog wat schrik van het stille leven op het platteland?”. Dat beaamt ze, maar ze heeft er alle vertrouwen in. “Ik ben een echt verenigingsmens. Ik vind het echt heel leuk om samen dingen te doen. Ik ben dus de eerste om me hier te engageren voor een nieuwe vereniging. Dus lieve buren, bring it on!”