Living Home Werf Merksplas Web Res 63

Wanneer je een nieuwe woning bouwt, krijg je te maken met bouwvocht. Maar wat is bouwvocht juist, wat zijn de oorzaken en wat zijn de oplossingen? Kom het te weten in deze blogpost.

Nieuwbouw woningen bevatten erg veel vocht, tot wel 5000 liter. Vooral tijdens het metselen, gieten van beton en de pleisterwerken wordt er heel veel water gebruikt. Wanneer deze materialen uitharden, moet dit vocht een weg naar buiten vinden, met een hoge vochtconcentratie in de woning tot gevolg.

Hou je hier geen rekening mee, dan kan je huis snel muf gaan ruiken, ontstaan er vochtplekken en in sommige gevallen schimmelvorming. Dit wil je natuurlijk absoluut vermijden in je nieuwe droomwoning.

Drogen, drogen en nog meer drogen

Het ontstaan van bouwvocht kan je niet voorkomen, en het duurt gemiddeld 18 maanden eer het vocht helemaal uit je woning is verdwenen. Daarom is het enorm belangrijk dat je je huis ook laat drogen. Dat kan je doen op 2 manieren: op een natuurlijke manier en via een bouwdroger.

Drogen op een natuurlijke manier

In de lente en zomer is het ideaal om je woning op een natuurlijke wijze te laten drogen. Zet alle ramen en deuren tegelijk open zodat je een natuurlijke luchtcirculatie creëert doorheen je huis. Woon je nog niet in je huis, dan zet je je ventilatiesysteem ook best op de hoogste stand. Vergeet je ventilatie dan ook niet regelmatig te reinigen, aangezien er veel bouwstof in terechtkomt.

Is het vocht nog niet volledig verdwenen wanneer je al in je huis woont, plaats dan je meubels zeker 5 cm van de muur, zodat het vocht niet in je meubels kan trekken.

Drogen via een bouwdroger

Maar het blijft natuurlijk niet altijd lente of zomer, en al zeker geen 18 maanden aan een stuk. Wil je je huis sneller laten drogen, dan kan je gebruikmaken van een bouwdroger. Houd er wel rekening mee dat een bouwdroger niet werkt bij temperaturen onder 12 graden. Dan heb je een verwarmer nodig om je woning op te warmen, zodat het vocht in de lucht kan verdampen.

Wanneer is je woning vochtvrij?

Om dit te weten te komen, laat je een bouwdroger 24 uur aan een stuk drogen. Wanneer er aan het einde minder dan 1 cm water is opgevangen in de opvangbak, dan ben je zeker dat er geen bouwvocht meer aanwezig is in je woning.

Jouw traditionele woning op maat? Kies voor LivingHome!

Geen standaard plannetjes, maar bij LivingHome ben je zeker van een woning volledig volgens jouw wensen, stijl en budget. En afgewerkt zoals jij het wil.