Living Home Winterproof Blog

De winter komt stilaan dichterbij. Tijd om je huis helemaal winterklaar te maken. Met een goede voorbereiding vermijd je onaangename verrassingen. Deze 8 tips helpen je alvast op weg!

Binnen: Stel je thermostaat in

Er is niets zo aangenaam als thuiskomen in een warm huis. Stel je thermostaat goed in zodat het al warm is wanneer je thuiskomt van het werk. Heb je een slimme thermostaat? Dan heb je nog meer mogelijkheden, zoals het bedienen van je verwarming via je smartphone.

Buiten: Controleer je dak en zonnepanelen

Tijd om je dak even na te kijken. Kijk of er vuil op je (plat) dak ligt, zoek naar dakpannen die stuk zijn of ontbreken en vervang deze indien nodig. Daarnaast is het een goed idee om je zonnepanelen schoon te maken. Bij koud en zonnig weer is het rendement extra hoog, dus je zonnepanelen reinigen is heel belangrijk om dit optimaal rendement te garanderen.

Binnen: Reinig ventilatieroosters

Je huis ventileren in de winter is noodzakelijk om vochtproblemen te vermijden. Daarom reinig je best al je ventilatieroosters. Deze vind je vooral in de badkamer, keuken en in je ramen (als je ventilatiesysteem C hebt). Maak ook zeker de filters in je dampkap schoon voor een goede afzuiging in je keuken.

Buiten: Sluit buitenkranen af

Je buitenkraantjes nog niet afgesloten? Zeker doen. Ledig de leidingen en draai ze volledig dicht. Wanneer het vriest kan het water in de leiding bevriezen en uitzetten, waardoor je leidingen kunnen springen.

Binnen: Installeer een CO-melder

Nu we meer binnen zitten en ons huis veel verwarmen, moeten we ons extra bewust zijn van de gevaren van koolmonoxide. Hang een CO-melder in je huis of kijk je bestaande melder even na. Reinig de melder met een vochtige doek en stop er nieuwe batterijen in.

Buiten: Denk ook aan je tuin

Vergeet ook je tuin niet onder handen te nemen. In de winter snoei je best knotbomen zoals de eik, els, wilg en populier. Sommige planten en bomen kunnen niet tegen vorst. Bomen bescherm je door houtsnippers te strooien over de wortels. Planten bescherm je tegen vrieskou door de potten te isoleren met bijvoorbeeld noppenfolie.

Binnen: Maak het gezellig

Tijdens de winter zitten we graag knus en gezellig. Maak hoekjes met kussens en kies voor warme, natuurlijke materialen en kleuren. Terracotta, olijfgroen, okergeel en bordeauxrood zijn kleuren die extra sfeer en warmte brengen in je huis. In je zetel maak je het extra gezellig met warme plaids. Heerlijk!

Bouwplannen? LivingHome bouwt jouw BEN-woning

Kom eens langs in onze kijkwoning of maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.