Living Home Blog Bouwen Of Renoveren

Bouwen of renoveren? Een vraag die we vaak te horen krijgen. De keuze voor een nieuwe woning is niet op een-twee-drie gemaakt. Onder andere de kosten, keuzevrijheid en tijd dat het project in beslag zal nemen, spelen een grote rol. De juiste keuze maak je door alle voor- en nadelen af te wegen. Wij helpen je op weg.

Belastingen

Bouw je een nieuwe woning op een bouwgrond, dan betaal je steeds 21% btw. Kies je ervoor een huis te renoveren, dan betaal je 6% btw als de woning ouder is dan 10 jaar. Vanaf 2021 geldt dit verlaagde btw-tarief ook gedurende twee jaar voor de afbraak en heropbouw van een woning. Hier hangen wel bepaalde voorwaarden aan vast. Meer informatie hierover vind je op de website van FOD Financiën.

Het totale kostenplaatje

Een ander voordeel van renoveren is dat je de kosten kan drukken door in fases te werken. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de staat van je woning en dat je bereid bent om een tijdje te kamperen in je huis. Wat het totale kostenplaatje zal zijn van je renovatie, weet je nooit helemaal op voorhand. Onvoorziene kosten liggen steeds op de loer (vochtproblemen, slechte staat van muren, elektriciteit …). De kosten voor een (totaal)renovatieproject liggen daarnaast in veel gevallen gelijk met dat van een nieuwbouwproject.

Bij bouwen daarentegen, weet je op voorhand wat het totale project zal kosten. Zeker wanneer je kiest om samen te werken met een sleutel op de deurfirma. Ben je een handige harry en wil je een deel van de bouw zelf in handen nemen? Dan kan je de kosten flink de kop in drukken.

Locatie

Beschikbare bouwgronden worden almaar schaarser, zeker in steden. Door de vergrijzing komen er ook steeds meer oudere woningen op de markt. Het aanbod van bouwgronden is daarom kleiner dan dat van woningen. De prijs van de woningen is afhankelijk van de staat en ligging.

Keuzevrijheid

Renoveren brengt beperkingen met zich mee. Je kan niet altijd alles veranderen, of er hangt een groot prijskaartje aan vast. De kans is groot dat je niet 100% tevreden zal zijn met je woning.

Bouw je een nieuwe woning, dan start je met een wit blad en ligt de keuze volledig bij jou (zolang ze binnen de bouwvoorschriften vallen). Je bepaalt zelf de indeling, inrichting, materiaal en bouwstijl, volledig volgens jouw smaak. En alles is splinternieuw. Geen herstellingskosten en dure rekeningen gedurende de eerste jaren.

Tijd

Een huis bouwen duurt 10 maanden tot een jaar. Bouw je sleutel op de deur, dan krijg je op voorhand een gedetailleerde planning. Koop je een bestaande woning, dan kan je, afhankelijk van de staat, onmiddellijk verhuizen. De renovatiewerken duren dan wel langer aangezien je niet alles tegelijk kan renoveren.

Duurzaamheid

Een nieuwe woning is altijd beter geïsoleerd en luchtdicht dan wanneer je een bestaand huis renoveert. Door dit lager energieverbruik, verdien je deze energiezuinige maatregelen op korte termijn terug. Je kan een bestaande woning ook extra isoleren, maar de resultaten zullen nooit hetzelfde zijn.

Jouw traditionele woning op maat? Kies voor LivingHome!

Geen standaard plannetjes, maar bij LivingHome ben je zeker van een woning volledig volgens jouw wensen, stijl en budget. En afgewerkt zoals jij het wil.