Hoe Kies Ik De Juiste Architect

Een architect kiezen is een belangrijke beslissing wanneer je gaat bouwen. Bij LivingHome krijg je de mogelijkheid om je eigen architect te kiezen. Op die manier kan je iemand vinden die op dezelfde golflengte zit als jij en waarmee het volledig klikt. Maar hoe vind je deze architect? En hoe maak je de juiste keuze? 5 tips.

Weet wat je wil

Voordat je op zoek gaat naar een architect, moet je eerst weten hoe jouw droomwoning eruit ziet. Ga eens naar bouwbeurzen, zoek tips op blogs, bekijk de website www.zoekeenarchitect.be waar je al veel inspiratie vindt of maak een moodboard op Pinterest. Op basis van de stijl die jij mooi vindt, kan je gerichter zoeken naar een architect die ook deze stijl hanteert.

Kijk naar de regio

Waar is het kantoor van de architect gelegen? Een architect in de buurt kan handig zijn wanneer je snel eens wil binnen springen wanneer je met vragen zit. Als er problemen zijn, of er zijn verplichte controles, dan kan hij ook sneller op de werf zijn.

Zoek naar referenties

Heb je vrienden of familie die onlangs hebben gebouwd? Vraag eens naar hun ervaringen met de architect. Een vlotte samenwerking is tenslotte even belangrijk als een mooi huis. Op basis van deze referenties kan je al beter inschatten wat je van de architect kan verwachten. Ook op verschillende Facebookgroepen over bouwen en verbouwen kan je vragen achter ervaringen met architecten.

Ga op eerste gesprek

Wanneer je voorgaande tips hebt doorlopen, zal je al een lijstje gemaakt hebben van kanshebbers. Nu is het best dat je met elk van hen op eerste kennismakingsgesprek ga. Tijdens dat gesprek kan je belangrijke punten aftoetsen zoals zijn of haar visie en manier van werken. Vraag ook goed na of je een vast aanspreekpunt hebt. Het is belangrijk dat jullie een persoonlijke klik hebben, jullie gaan tenslotte voor een langere periode samenwerken.

Vergelijk de erelonen

De prijs is natuurlijk ook erg belangrijk, en de erelonen van architecten kunnen erg verschillen. Vraag daarom naar een uitgebreid overzicht van de prijsberekeningen en bekijk wat wel en niet is inbegrepen. Zo kan je een goede vergelijking maken.

Bouwplannen? LivingHome helpt met je keuze

Weet je niet waar beginnen? Bij LivingHome helpen we je graag verder. Ook wij kennen enkele goede architecten waar we graag mee samenwerken. Onze bouwadviseurs kunnen je bijstaan in je keuze.