Blog September 2021

Je hebt de ideale bouwpartner gevonden en je bent klaar om te bouwen, maar je twijfelt nog over bepaalde elementen van het huis. Één van de belangrijkste elementen van jouw woning is ongetwijfeld het dak. Een dak draagt niet alleen bij aan het esthetische maar het is ook mede bepalend voor de duurzaamheid van jouw woning.

Er zijn verschillende soorten daken, maar welk dak moet je nu kiezen? Ga je voor een plat dak of voor een schuin dak? Wat zeggen de bouwvoorschriften? Wij hebben alle belangrijke punten omtrent het kiezen van een dak voor jou op een rijtje gezet.

Bouwvoorschriften en dakvorm

Wanneer je gaat bouwen, is het belangrijk om je te houden aan de bouwvoorschriften die gelden op de locatie van de bouwgrond. In deze voorschriften is namelijk de regelgeving m.b.t het wonen, bouwen en verbouwen en slopen van de woning opgenomen. Daarnaast staat er bijvoorbeeld in hoeveel bouwlagen mogelijk zijn en welke dakvorm je woning mag hebben.Dat wil zeggen dat de dakvorm vaak voor jou op voorhand wordt bepaald. Toch is het soms mogelijk om vrij te kiezen welk dak je op je huis wil hebben.

Hellende daken

Een hellend dak is één van de meest gekozen dakvormen. We spreken van een hellend dak wanneer de helling minstens 20 graden bedraagt. Hoe steiler het dak is, hoe beter het beschermt tegen invloeden zoals regen, sneeuw en hagel. Uiteraard is het hierbij ook belangrijk dat het onderdak uit hoogwaardig materiaal is gemaakt. Bij de keuze van de dakpannen wordt het aangeraden om de kiezen voor duurzame dakpannen zoals betonpannen. Duurzame dakpannen beschermen namelijk beter tegen stormweer en wind.

Plat dak

De ontwikkeling en plaatsing van een plat dak is iets goedkoper dan een hellend dak. Dat komt omdat een plat dak meestal maar uit één laag bestaat. De draagstructuur, waterdichting en thermische isolatie behoren namelijk tot dezelfde laag.

De materiaalkeuze en de kwaliteit van de afwerking zijn extra belangrijk. Een plat dak wordt vaak gekozen bij moderne woningen. Bij een moderne woning ligt de focus meestal op de voorgevel en niet op wat daarboven staat. Bovendien is het ook gemakkelijker om zonnepanelen onzichtbaar te integreren op een plat dak.

Hellend of plat dak? Wij helpen je bij de keuze!

Heb je een vrije keuze wat dakvorm betreft? Dan is het essentieel dat je jezelf afvraagt hoe je huis eruit moet gaan zien en welke functies je dak moet hebben. Wij helpen je graag en begeleiden je bij je keuze; rekening houdend met jouw wensen en budget. Wil je graag meer informatie over onze werkwijze? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.