Ben Woning Voor Jou Uitgelegd

Een BEN-woning, ofwel bijna-energieneutrale woning is een woning die weinig of bijna geen energie verbruikt om warm water te produceren, je huis te verwarmen, koelen of ventileren. Heb je toch energie nodig, dan komt dit vanuit groene energiebronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Vanaf 2021 wordt bouwen volgens de BEN-principes de norm voor nieuwbouwwoningen in gans Europa.

Vereisten

Een BEN-woning moet voldoen aan bepaalde EPB eisen. EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat.

Zo moet het E-peil van de woning lager of gelijk zijn aan E30 en minstens 15 kWh/m2 hernieuwbare energie produceren. Dat kan met onder andere zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp of een combinatie. Het S-peil van je woning mag maximum S31 bedragen (dit gaat onder andere over isolatie en de luchtdichtheid van je woning) en de kans op oververhitting moet klein zijn. De meest recente info over de eisen vind je op www.energiesparen.be.

Voordelen

Een BEN-woning biedt enorm veel voordelen:

  • Je verliest minder energie
  • Hierdoor daalt je energiefactuur
  • Je bent minder afhankelijk van vervuilende fossiele brandstoffen
  • Je krijgt een korting op je onroerende voorheffing
  • Sommige banken geven een voordelige hypothecaire lening

Hoeveel kost het?

Een BEN-woning hoeft geen duur kostenplaatje te zijn. De extra investeringen die je maakt in hernieuwbare energie en om extra energiebesparend te zijn, betalen zichzelf snel terug door een lage energiefactuur. Daarnaast heb je recht op stevige premies zoals een korting op je onroerende voorheffing en je krijgt bij sommige banken een voordelige hypothecaire lening.

Wil jij ook een BEN-woning?

Dan kies je best voor een aannemer en architect die bekend zijn met BEN-bouwen. Bouwen volgens de BEN-normen vraagt extra studiewerk en in elke bouwfase moeten alle aspecten in de gaten gehouden worden. Bouw je met LivingHome, dan staan de BEN-normen centraal van de voorbereidingsfase tot de afwerkingsfase.

Wil je een beter idee krijgen van een BEN-woning? Kom dan eens een bezoekje brengen in onze kijkwoning en krijg een persoonlijke rondleiding van onze bouwconsulent die al je vragen zal beantwoorden.

Bouwplannen? LivingHome bouwt jouw BEN-woning

Kom eens langs in onze kijkwoning of maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.