Traditioneel Bouwen

Traditioneel bouwen is al eeuwenlang een bewezen bouwmethode en blijft tot op de dag van vandaag een populaire keuze. Laten we eens nader bekijken waarom deze methode zo aantrekkelijk is, hoe het bouwproces eruitziet, en wat de voordelen zijn.

Hoe ziet een traditionele bouw eruit?

Een traditionele woning wordt stap voor stap opgebouwd met zorgvuldig geselecteerde materialen. Binnenmuren worden opgetrokken met snelbouwstenen, gevolgd door een spouw met isolatie en een gevelsteen die zorgvuldig gemetseld wordt.

Een essentieel onderdeel van traditioneel bouwen is de spouw, een open tussenruimte van ongeveer 2-3 cm tussen binnenmuren en de buitengevel. Deze spouw dient als bescherming tegen vocht, en extra isolatie wordt hierin toegevoegd. De buitenkant van de woning, de buitengevel, speelt niet alleen een esthetische rol maar beschermt ook tegen extreme weersinvloeden zoals regen en wind.

Voordelen van traditioneel bouwen

 • Goede isolatie, akoestiek en bescherming tegen vocht: Traditioneel gebouwde woningen bieden uitstekende isolatie, akoestiek en bescherming tegen vocht. De gebruikte materialen, zoals betonnen verdiepingsvloeren (welfsels), dragen bij aan stabiliteit en veiligheid.
 • Veel keuze in bouwmateriaal: Traditioneel bouwen biedt een breed scala aan keuzes wat betreft bouwmaterialen. Van verschillende soorten binnenmuurmaterialen tot diverse kleuren bakstenen voor de gevel, de mogelijkheden zijn divers.
 • Makkelijk te renoveren: Traditionele huizen zijn over het algemeen makkelijker te renoveren en aan te passen aan nieuwe behoeften of technologische ontwikkelingen.
 • Grote vrijheid in ontwerp: Deze bouwmethode geeft ontwerpvrijheid. Er zijn veel mogelijkheden wat betreft stijl, kleur en afwerking.
 • Constructies zijn goed bestand tegen het weer: Traditioneel gebouwde constructies zijn goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals wind en regen.
 • Goed bestand tegen brand: Door het gebruik van stevige materialen zoals baksteen en beton, biedt traditioneel bouwen een hoge brandbestendigheid.

Traditioneel bouwen met LivingHome

Binnen het traditionele bouwproces biedt LivingHome een geoptimaliseerde ervaring. Met ervaren vakmensen die streven naar kwaliteit, belooft LivingHome een traditionele woning te bouwen binnen 10 tot 12 maanden. Het bouwproces bij LivingHome omvat een zorgvuldige afstemming met de klant, ontwerpfase, budgetbepaling, keuze van binnenafwerking, en tot slot, de uitvoering.

Bij het bouwen van een huis komt heel wat kijken. Vanaf de eerste kennismaking staan we je bij, zodat jij enkel hoeft na te denken over de verhuis naar je droomhuis.

 1. Eerste kennismaking: Bij een eerste ontmoeting luisteren we naar jouw wensen, ideeën, en budget. Dit vertalen we naar een eerste ontwerp met een aangepast lastenboek en vrijblijvende offerte.
 2. Goedkeuring ontwerp en offerte: Ga je akkoord met het ontwerp en de offerte? We zorgen voor de aanvraag van je bouwvergunning en begeleiden je door alle verplichte controles en keuringen.
 3. Materiaalkeuze: Afhankelijk van je keuze in afwerking, helpen we je bij het selecteren van het materiaal dat perfect past bij jouw visie en stijl.
 4. Aannemingsovereenkomst: Als volgende stap ontvang je een duidelijke en volledige aannemingsovereenkomst. Je weet precies hoeveel je volledige project zal kosten, zonder verrassingen.
 5. Vast aanspreekpunt: Gedurende het hele bouwproces heb je één vast aanspreekpunt waar je terecht kan met al je vragen. Dit zorgt voor heldere communicatie en een soepel verloop van het project.
 6. Oplevering: Na 10 maanden is je droomhuis klaar, en bij de oplevering ontvang je de sleutels. Dit markeert het moment waarop je officieel in je nieuwe thuis kunt trekken.
 7. Nazorg en administratieve afhandeling: We helpen je bij alle nodige nazorg en assisteren bij het in orde maken van je administratie. Zo kun je zorgeloos genieten van je nieuwe woning.

Conclusie

Traditioneel bouwen heeft zijn eigen charme en voordelen, en met de juiste bouwpartner, zoals LivingHome, kan het een duurzame en esthetisch bevredigende keuze zijn voor wie op zoek is naar een tijdloze woning.